We apologize, but this page is only available in Czech due to its professional content and purpose.

Rozšíření kurzu Strukturní biochemie

Projektová anotace kurzu

Rychlý rozvoj oborů zaměřených na určování struktur biologicky významných makromolekul vyžaduje doplňování znalostí pracovníků aktivních v oboru. Multidisciplinární charakter práce v tomto odvětví vyžaduje rozšiřování kvalifikace za rámec studovaného oboru (upskilling): technicky vzdělaní pracovníci a studenti technických oborů potřebují doplnění biologického vzdělání, biochemici a molekulární biologové potřebují získat technické poznatky. Odborné zázemí a zkušenosti se současnou výukou zajišťovanou naším ústavem vytvářejí vhodné podmínky pro rozšíření aktivit na upskilling v rámci celoživotního vzdělávání.

Kurz zaměřený na rozšiřování dovedností (upskilling) v rámci Národního plánu obnovy podpořený MŠMT, registrační číslo NPO_MUNI_MSMT-16606/2022.

No description
No description
No description

Základní informace

Pro koho je kurz určen?

Rozšíření kurzu Strukturní biochemie je zaměřeno: 1) na studenty a absolventy technických oborů, kteří si potřebují v rámci multidisciplinarity své profese doplnit znalosti o biomakromolekulách (např. pracovník ve vývoji el. mikroskopie) 2) na studenty/absolventy biochemie a biologických oborů, kteří si v rámci rozšiřování kvalifikace potřebují rozšířit znalosti v oboru struktury biomakromolekul a metody jejich zkoumání a 3) na jakékoli jiné zájemce o tuto oblast vědy, například z řad středoškolských učitelů.

Základní principy jsou vysvětleny v interaktivních přednáškách doplněných prezentací modelových příkladů a otevřených diskusi. Všechny přednášky jsou shrnuty a rozšířeny o další příklady v elektronické učebnici, poskytované studentům zdarma. Na přednášky navazuje praktické cvičení.

Kurz je poskytován zdarma. Prosíme zájemce, aby se registrovali s využitím formuláře níže.

Kdy kurz proběhne?

Přednášky budou probíhat od 20. září během celého podzimního semestru ve středu od 15:00 do 17:00 s navazujícím praktickým seminářem. Pokud máte o kurz zájem, ale nevyhovuje Vám termín konání, kontaktujte prosím organizátory.

Kde bude kurz probíhat?

Výuka bude probíhat v seminární místnosti 205 v pavilonu B11 v Univerzitním kampusu Bohunice Masarykovy univerzity. Nejlépe je do areálu vstoupit přes aulu B22 nebo vchodem VH1 a koridorem dojít k pavilonu. Pro navigaci použijte orientační plán kampusu.

Na místo je možné se dopravit městkou hromadnou dopravou nebo autem z možností parkování na odstavných parkovištích za obchodním centrem Campus Square (zadarmo) nebo přímo v obchodním centru Campus Square (3 hodiny zdarma, pak zpoplatněno). Učebna je ze všech míst v cca desetiminutové docházkové vzdálenosti.

Loading map…

Mám zájem se zúčastnit, co pro to mohu udělat?

Vyplňte prosím registrační formulář níže a vyznačte, jaké jsou vaše tematické preference. Také nám můžete napsat přímo na kontakty uvedené níže.

Mgr. Dávid Tužinčin

Přednášející

E‑mail:

Program

Struktura biomolekul

Blok čtyř dvouhodinových přednášek popisující základní principy stavby molekul proteinů, nukleových kyselin, oligo- a polysacharidů. Vysvětlení pojmů vnitřní souřadnice, primární, sekundární a terciární struktura. Možnost účasti na praktickém cvičení s modely probíraných molekul.

Příprava a charakterizace vzorků biomolekul

Blok dvou dvouhodinových přednášek. Seznámení s metodami přípravy vzorků biomolekul (zejména rekombinantních proteinů), určování sekvence proteinů a nukleových proteinů (hmotnostní spektrometrie, Sangerova metoda), určení zastoupení sekundárních struktur (cirkulární dichroismus, infračervená spektroskopie), určení tvaru molekuly maloúhlovým rozptylem rentgenových paprsků (SAXS). Možnost účasti na praktickém cvičení s vyhodnocováním dat.

Výpočetní metody a bioinformatika

Dvě dvouhodinové přednášky. Seznámení s počítačovými simulacemi biomolekul (zejména molekulová dynamika). Analýza sekvenčních a strukturních dat z databází (porovnávání a vyhledávání sekvencí), predikce struktury pomocí umělé inteligence.

Rentgenová krystalografie a elektronová mikroskopie

Blok dvou dvouhodinových přednášek. Seznámení se zásadními metodami strukturní analýzy s atomovým rozlišením využívajícími difrakci. Popis principů metod, přípravy vzorků, postupu řešení a validace struktur. Možnost účasti na praktickém cvičení s demonstrací principů.

Nukleární magnetická rezonance

Blok dvou dvouhodinových přednášek. Seznámení se strukturní analýzou v roztoku, založenou na magnetické rezonanci a poskytující atomové rozlišení. Popis principu metody a aplikace na vzorky proteinů a nukleových kyselin. Možnost účasti na praktickém cvičení s vyhodnocováním dat.

You are running an old browser version. We recommend updating your browser to its latest version.

More info