Rozšíření kurzu Strukturní biochemie

Projektová anotace kurzu

Rychlý rozvoj oborů zaměřených na určování struktur biologicky významných makromolekul vyžaduje doplňování znalostí pracovníků aktivních v oboru. Multidisciplinární charakter práce v tomto odvětví vyžaduje rozšiřování kvalifikace za rámec studovaného oboru (upskilling): technicky vzdělaní pracovníci a studenti technických oborů potřebují doplnění biologického vzdělání, biochemici a molekulární biologové potřebují získat technické poznatky. Odborné zázemí a zkušenosti se současnou výukou zajišťovanou naším ústavem vytvářejí vhodné podmínky pro rozšíření aktivit na upskilling v rámci celoživotního vzdělávání.

Kurz zaměřený na rozšiřování dovedností (upskilling) v rámci Národního plánu obnovy podpořený MŠMT, registrační číslo NPO_MUNI_MSMT-16606/2022.

Bez popisku
Bez popisku
Bez popisku

Základní informace

Pro koho je kurz určen?

Rozšíření kurzu Strukturní biochemie je zaměřeno: 1) na studenty a absolventy technických oborů, kteří si potřebují v rámci multidisciplinarity své profese doplnit znalosti o biomakromolekulách (např. pracovník ve vývoji el. mikroskopie) 2) na studenty/absolventy biochemie a biologických oborů, kteří si v rámci rozšiřování kvalifikace potřebují rozšířit znalosti v oboru struktury biomakromolekul a metody jejich zkoumání a 3) na jakékoli jiné zájemce o tuto oblast vědy, například z řad středoškolských učitelů.

Základní principy jsou vysvětleny v interaktivních přednáškách doplněných prezentací modelových příkladů a otevřených diskusi. Všechny přednášky jsou shrnuty a rozšířeny o další příklady v elektronické učebnici, poskytované studentům zdarma. Na přednášky navazuje praktické cvičení.

Kurz je poskytován zdarma. Prosíme zájemce, aby se registrovali s využitím formuláře níže.

Kdy kurz proběhne?

Přednášky budou probíhat od 20. září během celého podzimního semestru ve středu od 15:00 do 17:00 s navazujícím praktickým seminářem. Pokud máte o kurz zájem, ale nevyhovuje Vám termín konání, kontaktujte prosím organizátory.

Kde bude kurz probíhat?

Výuka bude probíhat v seminární místnosti 205 v pavilonu B11 v Univerzitním kampusu Bohunice Masarykovy univerzity. Nejlépe je do areálu vstoupit přes aulu B22 nebo vchodem VH1 a koridorem dojít k pavilonu. Pro navigaci použijte orientační plán kampusu.

Na místo je možné se dopravit městkou hromadnou dopravou nebo autem z možností parkování na odstavných parkovištích za obchodním centrem Campus Square (zadarmo) nebo přímo v obchodním centru Campus Square (3 hodiny zdarma, pak zpoplatněno). Učebna je ze všech míst v cca desetiminutové docházkové vzdálenosti.

Načítám mapu…

Mám zájem se zúčastnit, co pro to mohu udělat?

Vyplňte prosím registrační formulář níže a vyznačte, jaké jsou vaše tematické preference. Také nám můžete napsat přímo na kontakty uvedené níže.

prof. Mgr. Lukáš Žídek, Ph.D.

Přednášející

telefon: 549 49 8393
e‑mail:

Mgr. Dávid Tužinčin

Přednášející

e‑mail:

Program

Struktura biomolekul

Blok čtyř dvouhodinových přednášek popisující základní principy stavby molekul proteinů, nukleových kyselin, oligo- a polysacharidů. Vysvětlení pojmů vnitřní souřadnice, primární, sekundární a terciární struktura. Možnost účasti na praktickém cvičení s modely probíraných molekul.

Příprava a charakterizace vzorků biomolekul

Blok dvou dvouhodinových přednášek. Seznámení s metodami přípravy vzorků biomolekul (zejména rekombinantních proteinů), určování sekvence proteinů a nukleových proteinů (hmotnostní spektrometrie, Sangerova metoda), určení zastoupení sekundárních struktur (cirkulární dichroismus, infračervená spektroskopie), určení tvaru molekuly maloúhlovým rozptylem rentgenových paprsků (SAXS). Možnost účasti na praktickém cvičení s vyhodnocováním dat.

Výpočetní metody a bioinformatika

Dvě dvouhodinové přednášky. Seznámení s počítačovými simulacemi biomolekul (zejména molekulová dynamika). Analýza sekvenčních a strukturních dat z databází (porovnávání a vyhledávání sekvencí), predikce struktury pomocí umělé inteligence.

Rentgenová krystalografie a elektronová mikroskopie

Blok dvou dvouhodinových přednášek. Seznámení se zásadními metodami strukturní analýzy s atomovým rozlišením využívajícími difrakci. Popis principů metod, přípravy vzorků, postupu řešení a validace struktur. Možnost účasti na praktickém cvičení s demonstrací principů.

Nukleární magnetická rezonance

Blok dvou dvouhodinových přednášek. Seznámení se strukturní analýzou v roztoku, založenou na magnetické rezonanci a poskytující atomové rozlišení. Popis principu metody a aplikace na vzorky proteinů a nukleových kyselin. Možnost účasti na praktickém cvičení s vyhodnocováním dat.

Používáte starou verzi internetového prohlížeče. Doporučujeme aktualizovat Váš prohlížeč na nejnovější verzi.

Další info